Taistelupari: Haimi vs. Niemelä

Tahkon miesten Superpesisjoukkueen valmennus uusiutui täksi vuodeksi. Iiro Haimi siirtyi naisten joukkueesta miesten pelinjohtajaksi ja Pasi Niemelä saatiin houkuteltua pesäpallon pariin useamman vuoden tauon jälkeen. Valmennuskaksikko edustaa nuoruutta ja kokemusta, yhteisenä tekijänä herroilla on intohimo valmentamiseen ja pesäpalloon.

Iiro Haimi: Aloitin syksyllä Tahkon miesten Superpesisjoukkueen pelinjohtajana. Olen kotoisin Kouvolasta, jossa olen pesäpallon n. 5-vuotiaana aloittanut. Pienenä harrastuksia oli paljon muitakin, joista hiihto oli monta vuotta ”päälajini” ennen kuin siirryin Hyvinkäälle vuonna 2004. Sen jälkeen pesäpallo on täyttänyt suurimmalta osalta aikani. Myöhemmillä pelivuosilla selkävaivat alkoivat haitata pelaamistani oikein kunnolla. Nyt viimeisen kolmen vuoden aikana, kun olen toiminut pelinjohtotehtävissä, olen löytänyt pesäpalloon jälleen sen saman intohimon ja innostuksen kuin parhaimpina pelivuosina.

Pasi Niemelä: Olen harrastanut pesistä vaahtosammuttimen kokoisesta eli vuodesta puumaila ja hiekkakenttä lähtien. Juniorivuosieni jälkeen siirryin Tahkon Superpesismiehistöön seuran 80-luvun alun kultavuosien jälkeen. Pelaajana, valmentajana ja pelinjohtajana toimin superpesiksessä lähes parinkymmenen vuoden ajan. Superpesis ajasta puolet eli kymmenisen vuotta oli seurani Tahko, joten koen ilman muuta olevani ennen kaikkea Tahkolainen, vaikkei seura kasvattajaseurani olekaan. Tahkossa saavutin viisi SM-mitalia, mutta kulta jäi valitettavasti puuttumaan.

Iiro Haimi: Siviilielämässä toimin opettajan tehtävissä Hyvinkäällä. Mitä töiltä ja pesäpallolta aikaa jää, niin kotona minulla avovaimo ja reilu 2-vuotias poika, joka pitää minut kotonakin varsin kiireisenä. Perhe-elämä antaa hyvää vastapainoa urheilulle ja se onkin tällä hetkellä paras keino saada ajatukset välillä muualle arjen kiireistä.

Pasi Niemelä: Pitkän tauon jälkeen olen taas innolla Superpesiksessä mukana. Peli on tietenkin vuosien saatossa muuttunut, vaikka sama laji on kyseessä kuin ennenkin. Pelin muutokset ovat tietysti haasteita, jotka itseni on opiskeltava ja sisäistettävä. Nykypelaajat ovat nopeampia kuin ennen ja pelissä tuota nopeutta pyritään myös entistä enemmän hyödyntämään. Pelaajat myös harjoittelevat keskimäärin enemmän kuin esimerkiksi 20 vuotta sitten. Aina Antti Laurilasta lähtien on ollut pelaajia, jotka ovat harjoitelleet paljon, mutta joukkuetasolla harjoitellaan selvästi enemmän kuin aikaisemmin.

Minulta on aika monta kertaa kysytty, onko peli parempaa vai huonompaa kuin ennen. Yksiselitteistä vastausta en kysymykseen pysty antamaan. On osa-alueita, joissa nykypelaajat ovat selvästi parempia kuin koskaan aikaisemmin. Mutta on myös taito ja fysiikka-asioita, joissa kehitys on ollut hitaampaa.

Peli on tietenkin muuttunut myös taktisesti. Nykypeliä voisi kutsua reagointipeliksi, jossa kaikkiin kentällä tapahtuviin muutoksiin pyritään kehittämään välitön vastalääke. Toki nykypesiksessä on edelleen paljon perinteisiä taktisia elementtejä, jotka aikanaan Aulis Paski ja Stig Tainio kehittivät, vaikkei nykypelaaja ”keksintöjen” alkuperää aina tiedostakaan. Jokaisella vuosikymmenellä on omat juttunsa ja painopisteensä. Uutta kehitetään seuran ja lajin perinteet tiedostaen.

hallikausi 2018 käyntiin

Kahvikuppi, jos toinenkin on mennyt talven palavereissa. Ja huomatkaa, Basson lasit on kuvaushetkellä tallessa 🙂

 

Iiro Haimi: Tahko uudistui syksyllä täysin ja olen erittäin innoissani ja tyytyväinen, että pelinjohtajan pesti joukkueessa tuli tähän samaan aikaan. Koko kaupungissa on innostunut ja odottava fiilis, mitä Tahkossa tulevaisuudessa tapahtuu. Seuralla on selkeät visiot tulevaisuudelle ja on erittäin etuoikeutettu olo olla tekemässä sitä siellä ytimessä eli kentällä. Kaikki palaute, mitä olen ihmisiltä kuullut, on ollut positiivista. Uskon sen näkyvän jo tulevalla kaudella myös yleisömäärissä Pihkalassa. Joukkueen kanssa olemme asettaneet omat tavoitteemme, joita kohti teemme päivittäin kovasti töitä. Joukkueen ikärakenne on melko nuori ja uskon sen olevan vahva selkäranka, kun mietitään tulevaisuutta pidemmälle. Mutta tulevaa kesää ajatellen se on meille haaste, johon uskon näiden nuorten pelaajien vastaavan erittäin positiivisella tavalla. Rooli heillä varmasti kasvaa ja tiedän että he pystyvät sen vastuun myös kantamaan. Mielenkiintoinen kesä on siis tulossa!

Pasi Niemelä: Nykyinen Tahko on erittäin sitoutunut ja lahjakas joukkue. Joukkue harjoittelee enemmän kuin mikään aikaisempi joukkue, jossa olen ollut mukana. Olen varma, että pitkässä juoksussa tämä johtaa menestykseen. ”Vauhti” joukkueen tekemisessä pyritään pitämään sen verran kovana, ettei menestystä tarvitsisi vuosikausia odotella.

Iiro Haimi: Sitten täytyy muutama sana sanoa valmentaja kolleegastani Bassosta. Tapasimme ensimmäisen kerran viime heinä-elokuun taitteessa Hyvinkäällä. Entuudestaan emme tunteneet lainkaan. Jo ensimmäisen tapaamisen jälkeiset viestit toivat tunteen, että nyt löytyi yhteinen sävel keskusteluihin ja ajatuksiin niin pesäpallosta kuin urheilusta yleensäkin. Työnjako meillä on hyvin selvä ja kummallakin on selkeät omat vastuualueet; Bassolla fysiikka ja minulla lajipuoli. Tällaisen yhteistyön kivijalkana pidän erityisesti luottamusta. Heti ensimmäisten tapaamisten ja keskustelujen jälkeen selvisi, että nyt olen saanut avukseni kaverin, joka laittaa itsensä täysin likoon ja johon voin luottaa 110%. Se on varmasti tärkein asia kun lähdettiin hommaa yhdessä tekemään. Jos nyt niitä kymmenien kynien ja muutamien silmälasien hävittämistä ei oteta tähän mukaan, niin loistava jätkä ja varmasti hyvää matkaseuraa kesällä. Ja pakko sanoa että 90-luvulla on ihan hauskoja juttuja tapahtunut pesiksessä J.

Pasi Niemelä: Joukkueen pelipäällikkö Iiro on täysverinen pesisjätkä ja urheilumies henkeen ja vereen. Yksi tärkeä syy omalle mukaantulolleni olikin, että jengiä johtaa pesisammattilainen, joka vakuutti minut heti osaamisellaan. Iiro on asialleen omistautunut ja tavoitehakuinen koutsi, jolla on selkeä ja persoonallinen näkemys siitä, miten tätä peliä pitää pelata. Näin pitää ollakin ja ostan kyllä tältä mieheltä nykypesiksen idean.

2018-03-15T19:35:32+03:00 3.3.2018|Taisteluparit|